Bandentest: Metzeler Sportec M9RR banden - MotoPlus (2023)

 • +3
 • +1

Getest

Na de Sportec M5 was de Sportec M7RR in 2015 een grote sprong vooruit; het was ook de eerste in de serie met de toevoeging RR (Road Racing). Nu wordt de M7RR opgevolgd door de M9RR. We reden ermee in de omgeving van Ronda in Zuid-Spanje.

Een sportband als de Sportec M9RR heeft een pittig takenpakket: functioneren bij straatgebruik onder uiteenlopende weers- en wegdekomstandigheden, en daarnaast geschikt zijn voor een dagje knallen op het circuit.

Foto: Metzeler

Dat deze combinatie mogelijk is, weten we allang, maar met de moderne hoge eisen aan natte grip én de gigantische prestaties van de huidige superbike-kanonnen is deze spagaat er niet makkelijker op geworden. Zoals het door Metzeler geleverde spinnenwebdiagram laat zien, is de Sportec M9RR vooral verbeterd qua sportieve eigenschappen: droge grip, stuureigenschappen bij snelle rijstijl, de consistentie op het circuit en als resultaat snellere rondetijden. De kunst hierbij was om dit niet ten koste van de allround-straateigenschappen te laten gaan. Deze sportbanden ontlenen veel van hun techniek aan de Metzeler Racetec RR slicks, waarmee veel ervaring is opgedaan op stratencircuits.

Afbeelding: Metzeler

Wat is er nieuw? Om te beginnen is de voorband nu ook dual compound; dat was bij de M7RR nog niet het geval. De middencompound van de achterband is nu ook een volledige silica-compound (was 70%). Zoals bekend houdt silica het rubber soepeler bij lage temperaturen, waardoor de benodigde opwarmtijd korter is en er meer grip is op koud en/of nat asfalt. Het eveneens bekende nadeel: een groter aandeel silica maakt het rubber minder hittebestendig. Het kan nu echter in een hittebestendigere vorm gemaakt worden dankzij onder andere de CCM-technologie: Compound Continuous Mixing, een gepatenteerd mengproces dat de componenten in de polymeer zo homogeen mogelijk verdeelt. De nu thermisch stabielere schoudercompounds zijn afgeleid van die van de race-regenbanden.

De M9RR heeft ten opzichte van de M7RR een kleiner aandeel groeven naar de randen toe, voor meer grip bij sportief (circuit-)gebruik in droog weer.

De middenstrook achter is ongeveer 50 mm breed, iets breder dan voorheen (25% van de breedte, was 20%). Net als voorheen heeft het loopvlak van de achterband de ‘cap&base’-constructie, waarbij het hardere rubber van de middenstrook onder het zachtere rubber van de schouders doorloopt. Dit geeft meer mechanische en thermische stabiliteit. De voorband heeft dezelfde compounds als de achterband, voor een homogeen stuur- en gripgedrag. Het groevenpatroon is duidelijk anders, en deels afgeleid van de Racetec RR. Metzeler noemt het groevenpatroon een pi-patroon, naar de Griekse letter – die inderdaad te zien is als je vanaf de zijkant kijkt. De profielgroeven zijn gemaakt voor waterafvoer tot een hellingshoek van 30°. De schouders hebben nu meer een slick-karakter dan bij de M7RR, voor meer grip, stabiliteit en tractie onder grote hellingshoeken, waar waterafvoer niet meer nodig is. Het karkas van de M9RR is 6% stijver, door 25% stijvere koorden te gebruiken in combinatie met een 20% lagere koorddichtheid. Minder windingen dus, waardoor er meer ruimte is voor rubber. Dat laatste geeft betere absorptie-eigenschappen, voor een comfortabeler, beter rijgevoel. Op hoger tempo geeft de stijvere constructie als geheel meer steun bij tractie, betere respons en grotere precisie. Het zorgt ook voor beter behoud van stuureigenschappen bij vorderende slijtage.

We reden op het circuit met een vrij hoge 2,5 bar; dat kan best, zoals ook het tekenen van het rubber hier laat zien, maar 2,2 bar beviel ons beter.

Op een route van zo’n 125 kilometer in de omgeving van Ronda probeerden we een Suzuki Katana, Kawasaki Z900, Yamaha MT-07 en heel kort een BMW S1000XR. Wat daarbij opviel, is dat de motoren totaal verschillend voelden qua stuurgedrag. Logisch zul je misschien zeggen, maar doorgaans is er na een aantal motoren wel een gemeenschappelijk karakter te ontdekken – iets wat wordt bepaald door de banden. Deze Metzelers lijken echter niet zelf een nadrukkelijk stuurkarakter aan de motoren te geven. Dat is des te opvallender gezien het karakter van vroegere Metzelers, die juist wel sterk hun stempel drukten op het stuurgedrag. De Katana voelde hier meer stabiel dan wendbaar aan, terwijl de Z900 juist extreem lichtvoetig stuurde, op het nerveuze af. De MT-07 voelde juist weer vaster en neutraler dan we ons van die motor herinneren; de S1000XR voelde gewoon neutraal aan.

Wat ondanks de verschillen in karakter wel overeenkomt, is dat de motoren zich makkelijk en vloeiend naar grotere hellingshoeken laten sturen wanneer je eenmaal in de bocht zit. Bij de Z900 misten we wel wat vertrouwen door dat extreem lichtvoetige gedrag, ondanks dat het insturen in principe wel nagenoeg neutraal was. Daarentegen moesten we bij de Katana wennen aan het feit dat je hem in eerste instantie echt van zijn lijn moest brengen. Bij dit alles moet je uiteraard in het achterhoofd houden dat ook de afstelling een rol speelt. De MT-07 nodigde door zijn vertrouwenwekkende stuurgedrag uit om eens lekker te gaan gooien en smijten, totdat bij een al te bruuske instuuractie de achterkant een forse stap opzij zette. Hier lijkt de standaard straatspanning van 2,5/2,9 bar ons met name achter gewoon te hoog voor zo’n lichte fiets. Tijd voor de circuitsessies op het wonderbaarlijke Ascari-circuit.

Dit 5.425 kilometer lange privé-circuit telt maar liefst 26 bochten, 13 links en 13 rechts. Het is een verzameling zeer uiteenlopende bochten, van hele korte chicanes tot zeer snelle doorlopers, en van haakse hoeken met hoogteverschillen tot heuse kombochten. Op het circuit stonden de banden op 2,5/2,5 bar; aan de hoge kant, maar volgens Metzeler prima voor dit doel (het zijn immers geen racebanden met stugge karkassen). Als eerste probeerden we een GSX-R1000; deze bleek erg wendbaar en na een rondje of anderhalf was het vertrouwen er om hem ook in de korte bochtjes gewoon plat te gooien. Met de tractiecontrole in standje 3 wilde de achterkant met name bij het uitkomen van korte bochten wel uitbreken, maar dat is met deze vermogens niet meer dan logisch. Verder voelde de Suzuki neutraal en gemakkelijk, goed voor ‘serieuze lol’. Bij de 2020-BMW S1000RR (in Race-modus) lieten we de spanning achter 0,3 bar omlaag brengen en dat gaf merkbaar meer tractie en een vaster gevoel. Ook hier viel op dat de Suzuki en de BMW ondanks de identieke banden heel verschillend aanvoelden: de Suzuki scherp en wendbaar, de BMW meer ontspannen en vloeiend, en ruimere lijnen volgend. Tegelijk rolden beide motoren mooi gelijkmatig naar grote hellingshoeken, zonder een kantelpunt of tegenwerking. Een helaas erg korte sessie met een Yamaha MT-10 op een deels nat, deels droog stukje circuit gaf een neutraal stuurgedrag te zien, waarbij dankzij de tractiecontrole in elk geval kon worden vastgesteld dat de achterband op nat wegdek verrassend veel vermogen aan de grond brengt bij het uitkomen van bochten. Meer dan een hele korte indruk was het echter niet, de natte grip zullen we dus nog echt moeten testen in een grote bandentest.

Op straat valt op dat je gemakkelijk doorstuurt naar grote hellingshoeken, maar tegelijk voelde deze Katana meer stabiel dan wendbaar.

De twee voornaamste conclusies. Ten eerste: ook met 200-pk-kanonnen kun je met straatbanden nog steeds serieus lol hebben op het circuit. Natuurlijk geven echte circuitbanden en pure racebanden je nog meer grip en bochtvastheid, maar voor wie zijn motor overwegend op straat gebruikt, is een band als deze M9RR veel aantrekkelijker. Wat echter het meest opviel: de Sportec M9RR lijkt de eigenschap te hebben dat hij het stuurkarakter van elke motor maximaal tot z’n recht laat komen, zonder er zelf een stempel op te drukken. Het wordt interessant om te zien hoe dit uitpakt wanneer we de M9RR rechtstreeks kunnen vergelijken met de concurrentie.

BESCHIKBARE MATEN

VOOR

110/70 R17 54H*

110/70 ZR17 54W

120/70 ZR17 (58W)

ACHTER

140/70 R17 66H*

150/60 R17 66H*

150/60 ZR17 66W

160/60 ZR17 (69W)

180/55 ZR17 (73W)

180/60 ZR17 (75W)

190/50 ZR17 (73W)

190/55 ZR17 (75W)

200/55 ZR17 (78W)

* Leverbaar vanaf derde kwartaal 2020.

CIJFERS

Om de verbetering ten opzichte van de M7RR te illustreren, gaf Metzeler een aantal testwaarden. Op het 5,0 kilometer lange Pergusa-circuit (een soort vijfhoekige oval met een aantal chicanes) op Sicilië was een BMW S1000RR op de M9RR’s 3,4 seconde sneller dan op de M7RR’s: 1.45,5 tegen 1.48,9. Op het korte, meer conventionele Binetto-circuit in Zuid-Italië was het verschil 2,5 seconde; een enorm verschil als je weet dat dat rondje maar 2,0 kilometer is en de rondetijd met de M9RR 51,1 seconde. De maximale hellingshoek op Pergusa ging van 48,4° naar 51,0°, en het volgas-percentage van 58,9% naar 63,4%.

Op een 1,1 kilometer lang nat testparcours in het Duitse Wachau ging de rondetijd van 44,2 naar 42,4 seconde. De maximale hellingshoek ging van 36° naar 38°, de remweg vanaf 85 km/uur van 34,3 naar 33,8 meter (Metzeler’s eigen cijfers, voor alle duidelijkheid). De betere droge prestaties zijn dus niet ten koste gegaan van de natte grip.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement

 • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
 • 24 uitgaven per jaar
 • Elke twee weken thuis in de bus

Direct toegang aanvragen

Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Bandentest: Metzeler Sportec M9RR banden - MotoPlus (11)

Overig nieuws

 • » Interview Huib Maaskant
 • » Eerste exile-Urals in de handel
 • » Politie op Indians?
 • » Avontuurlijk laarsje van Eleveit
 • » Producttest polijstmiddelen
 • » MotoPlus-weekendtour: Rondom het Lauwersmeer
 • » Doordachte rugzak
 • » Eerste indruk Indian Sport Chief
 • » Eerste test Triumph Street Triple 765R/RS
 • » BMW Motorrad 100 Years Roadshow
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Roderick King

Last Updated: 11/06/2023

Views: 6490

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Roderick King

Birthday: 1997-10-09

Address: 3782 Madge Knoll, East Dudley, MA 63913

Phone: +2521695290067

Job: Customer Sales Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Embroidery, Parkour, Kitesurfing, Rock climbing, Sand art, Beekeeping

Introduction: My name is Roderick King, I am a cute, splendid, excited, perfect, gentle, funny, vivacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.